Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!
Atunci cand vorbim de contabilitate lucrurile nu sunt niciodata simple. Contabilitatea poate fi de mai multe feluri, fiecare reglementata diferit si supusa unor restrictii mai mult sau mai putin consistente. Iata cateva delimitari:
- Contabilitatea primara
Se refera la intocmirea documentelor justificative pentru inregistrarea in contabilitatea financiara. Nu trebuie sa fii contabil acreditat ca sa poti sa intocmesti acest documente. Practic pot fi intocmite de oricine, cu conditia sa fie intocmite corect. Pentru aceasta ai nevoie de sfaturile unui contabil sau de un soft bun care sa faca acest lucru.
Daca vrei sa intocmesti documentele primare corect si conform cu legislatia si in plus sa arate si profesionist poti utiliza Smart Bill – gestiune si facturare. Pe langa conformitatea cu cerintele legale mai ai si cateva beneficii care tin de comfortul operarii si flexibilitatea data de gestionarea in cloud. Practic le poti emite de oriunde ai acces la internet.
Aceste documente primare pot: facturi de vanzare, de cumparare, chitante, dispozitii de incasare/plata, note de receptie, deconturi de cheltuieli. Orice firma cu activitate genereaza documente pentru inregistrare.

- Contabilitatea financiara ofera informatii publice si are ca obiect
inregistrarea tuturor tranzactiilor in care este implicata o societate intr-o forma reglementata si comuna pentru toate societatile. Astfel, produsul final al contabilitatii sunt situatiile financiare, care au o structura identica pentru toate societatile dintr-o anumita categorie de marime, incurajandu-se astfel compararea informatiilor financiare intre societati si stabilirea profitabilitatii.
Pentru tinerea contabilitatii financiare exista restrictii impuse prin legislatie.
Astfel, in 2019 contabilitatea societatilor comerciale se poate organiza si conduce:
· in compartimente distincte, conduse de catre directorul economic, contabilul-sef sau alta persoana imputernicita sa indeplineasca aceasta functie. Aceste persoane trebuie sa aiba studii economice superioare.Prin persoana imputernicita sa indeplineasca functia de director economic sau contabil-sef se intelege o persoana angajata potrivit legii care are studii economice superioare si care are atributii privind conducerea contabilitatii entitatii.
· pe baza de contracte de prestari de servicii in domeniul contabilitatii, incheiate cu persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din România.
Baza legala pentru contabilitatea financiara este O 1802/2014 pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate.
Tinerea contabilitatii financiare a unei entitati este aproape imposibil de realizat fara o aplicatie de contabilitate.
Daca utilizezi Smart Bill Conta, aplicatia de contabilitate de la Smart Bill, ai cateva avantaje:
- este gazduita in cloud, si astfel poti sa ai acces la ea de oriunde ai un dispozitiv conectat la internet;
- apoi, poti sa o sincronizezi cu gestiunea si chiar sa importi extrase bancare;
- introducerea datelor este foarte usoara si la fel generarea rapoartelor necesare;
- poti genera si depune declaratiile fiscale;
- ai salarizare si gestiunea imobilizarilor incluse.

- Contabilitatea de gestiune
Urmareste controlul gestiunii interne a unei entitati, calculul costurilor si rezultatelor economico-financiare pe functii, activitati, produse, lucrari, servicii etc.
Baza legala este Ordinul nr. 1.826 din 22 decembrie 2003 pentru aprobarea precizarilor privind unele masuri referitoare la organizarea si conducerea contabilitatii de gestiune.
Gestiune inseamna, mai simplu spus:
- urmarirea stocurilor
- evidenta productiei
- calculul costurilor de productie;
- evidenta furnizorilor si clientilor si a soldurilor lor, etc.
Toate aceste operatii le poti inregistra usor in Smart Bill Gestiune.

Pe baza inregistrarilor poti genera un numar mare de rapoarte utile:

- Contabilitatea in partida simpla
Contabilitatea in partida simpla reprezinta ansamblul registrelor si documentelor financiar-contabile care servesc la evidentierea in contabilitate, in mod cronologic si sistematic, a operatiunilor economico-financiare consemnate in documentele justificative.
Reglementarile contabile privind contabilitatea in partida simpla se aplica de catre urmatoarele categorii de persoane:
a) persoanele fizice si asocierile fara personalitate juridica ale caror venituri sunt supuse impozitului pe venit in conformitate cu prevederile Codului fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, al caror venit net anual este determinat in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, fiind obtinut din urmatoarele surse:
– activitati independente;
– cedarea folosintei bunurilor;
– activitati agricole, silvicultura si piscicultura;
b) persoanele sau entitatile care, prin actul normativ de infiintare, prin legi speciale sau prin alte acte normative, au obligatia tinerii contabilitatii in partida simpla, cu exceptia persoanelor juridice fara scop patrimonial.
Persoanele prevazute la lit. a) au obligatia sa conduca evidenta contabila pe baza regulilor contabilitatii in partida simpla sau, la optiunea acestora, pe baza regulilor contabilitatii in partida dubla, cu exceptia celor pentru care in actul normativ de infiintare, in legi speciale sau in alte acte normative exista prevederi exprese privind tinerea contabilitatii in partida simpla.
Baza legala pentru contabilitatea in partida simpla este Ordinul nr. 170/2015 pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind contabilitatea in partida simpla.
Daca ai o entitate care aplica contabilitatea in partida simpla, poti sa iti usurezi activitatea intocmit automat documentele justificative utilzand Smart Bill facturare si gestiune.
In felul acesta vei avea:
- facturi emise ordonat, cu respectarea prevederilor privind numerotarea documentelor contabile (aplicatia genereaza automat si decizia de inseriere)
- rapoarte privind vanzarile
- posibilitatea de a reflecta incasarile si astfel urmari si cash-flow-ul entitatii
- posibilitatea de a comunica documentele clientilor, direct din aplicatie, inclusiv de a trimite notificari de plata.

- Contabilitatea in partida dubla
Pentru restul persoanelor juridice cu exceptia celor enumerate mai sus, este obligatorie contabilitatea in partida dubla.
Contabilitatea in partida dubla este contabilitatea finaciara si reglementata conform Ordin 1802/2014.